Risiko 7.2 juta Penumpang Bas Malaysia Maut KemalanganSeramai 7.2 juta rakyat Malaysia meyabung nyawa dengan memilih pengangkutan awam setiap hari, khususnya bas ekspress.

Kenapa? Pemandu bas tidak layak memegang stereng bas. Jangan cakap lesen memandu bas ekspress, lesen memandu kenderaan biasa pun tidak ada.

Tidak hairan kejadian kemalangan maut seringkali berlaku.

KUALA LUMPUR 29 April - Nasib lebih 7.2 juta penumpang bas ekspres di seluruh negara saban tahun menjadi taruhan apabila seramai 1,793 pemandu kenderaan awam itu dikesan tidak mempunyai Lesen Memandu Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV) secara sah, tahun lalu.

Perkara itu didedahkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) yang merekodkan bilangan pemandu bas berkenaan atau 20 peratus daripada lebih 8,000 individu berusia 21 tahun dan ke atas yang berdaftar sebagai pemandu bas ekspres ketika ini.

Lebih membimbangkan ada antaranya langsung tidak memiliki lesen asas pemanduan kenderaan, Lesen Memandu Kompeten (CDL) yang wajib dimiliki setiap pemandu di negara ini, apabila dalam tempoh sama, seramai 982 pemandu bas eks­pres direkodkan tidak memilikinya.

Menurut Ketua Pengarah JPJ, Datuk Ismail Ahmad berkata, kesemua statistik itu diperoleh pihaknya ketika menjalankan operasi jalan raya di seluruh negara.

“Pada 2012, JPJ menahan seramai 1,522 pemandu bas eks­pres yang tiada lesen PSV, pada 2013 (1,793) manakala tahun ini sehingga Mac lalu, 177 orang.

“Bagi kesalahan pemandu tidak memiliki CDL, pada 2012 seramai 887 orang ditahan, pada 2013 (982) dan sejak Januari hingga Mac lalu (115)," katanya kepada Utusan Malaysia di sini baru-baru ini.

Beliau seterusnya berkata, selain daripada kesalahan tidak memiliki PSV dan CDL, terdapat seramai 1,919 pemandu bas eks­pres ditahan kerana memiliki lesen tamat tempoh, sejak tiga tahun lalu.
Katanya, pada 2012, seramai 1,380 pemandu bas berkenaan ditahan atas kesalahan itu, pa­da 2013 (481) manakala sejak Janua­ri sehingga Mac lalu (58).

­“Dalam tempoh sama, seramai 972 pemandu ditahan atas kesalahan CDL tamat tempoh," katanya.

Oleh itu sanggupkah anda memilih jerangkap maut bas ekspress untuk pulang bercuti hari raya tahun ini?

Sumber: Utusan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...