Kemalangan Bas Ekspress di Lebuh Raya PLUS Jasin, Melaka


Belum pun masuk musim perayaan, sudah ada lagi satu kes kemalangan bas ekspress di lebuhraya PLUS utara selatan.

Dua penumpang sebuah bas ekspres parah manakala 10 lagi cedera ringan selepas kenderaan dinaiki terbabit kemalangan dengan treler di kilometer 187.1 Lebuhraya Plus di Jasin, Melaka pada 23/6/2014.

Kejadian kira-kira jam 6.30 pagi dipercayai berlaku selepas bas itu merempuh treler membawa muatan besi paip ketika cuba memotong kenderaan berat terbabit.

Semua mangsa yang cedera dihantar ke Hospital Jasin untuk mendapatkan rawatan.

Pemandu bas dan treler itu bagaimanapun tidak mengalami kecederaan.


“Jeritan dan tangisan bergema di dalam bas sejurus kemalangan berlaku. Pada masa sama, kelihatan ramai mangsa cedera dan ada antara mereka tersepit di celah tempat duduk penumpang,” kata Teh Yee Wan, 25, penumpang bas ekspres yang mengalami kemalangan dengan sebuah treler di Kilometer 187.1, Lebuhraya Utara-Selatan arah selatan, di sini, semalam.

Menurutnya, suasana di dalam bas ketika itu amat kelam-kabut apabila ada penumpang menjerit kesakitan dan terkejut selain beberapa mangsa mengalami kecederaan di anggota badan.


“Saya terjaga selepas seorang penumpang tercampak ke atas badan saya sebaik kemalangan berlaku. Malah, kerusi tempat duduk saya turut beralih kedudukan,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, di sini, semalam.

Dalam kejadian jam 6.30 pagi, seorang penumpang parah, sembilan cedera manakala 15 lagi terselamat selepas bas ekspres dinaiki merempuh belakang treler membawa muatan pembetung.

Syukur kemalangan bas ekspress ini tidah membabitkan kes maut.

Sumber: Harian Metro
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...